Tratamentul platfusului (picior plat valg)



Platfusul reprezinta o deformatie specifica piciorului si gleznei care consta in scaderea inaltimii arcului longitudinal medial. Inaltimea medie ce se considera a fi corecta nu are o definitie clinica unanim acceptata. Aceasta inaltime este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare. Musculatura are doar rolul de a oferii echilibru, musculature gambei fiind inactive in timpul statului in picioare.

In momentul in care incarcarii, platfusul prezinta o modificare la nivelul raporturilor osoase de la nivelul gleznei. Datorita acestui lucru, calcaneul este rotat extern si in acelasi timp flectat dorsal, raportat la talus si apare miscarea de valgus a piciorului.
Tratamentul pentru platfusse prezinta sub mai multe forme. In copilarie, scopul este educarea piciorului, ci nu interventia.

Kinetoterapia are ca scop tonifierea musculaturii posterioare a gambei si a muschiului flexor al haluceului. Procesul este dificil de aplicat si nu este placut pentru copil. Cu toate acestea, dupa varsta de 7 ani kinetoterapia este mai eficienta, asadar este recomandat sa incurajati copilul la activitati sportive.


Incaltamintea ortopedica si ortezele reprezinta o forma de tratament pentru platfus controversata. Radiografiile de profil arata ca sustinatoarele nu indeamna la o corectie a piciorului ce se afla in incarcare. Desi s-au efectuat studii care au aratat ca incaltamintea ortopedica nu are un efect bun asupra diformitatii, aceasta poate usura simptomatologia in unele cazuri si poate scadea nivelul de durere suferit de copii.

Tratamentul chirurgical se recomanda in momentul in care cel ortopedic nu influenteaza evolutia platfusului, iar persoana in cauza, copilul, adolescentul, are dureri. Multe dintre interventiile chirurgicale practicate in trecut au fost abandonate din cauza ca nu aveau rezultate clare si satisfacatoare. In prezent, tratamentul chirurgical este cel mai bun pentru platfus si implica eliminarea miscarii de hiperpronatie a piciorului si oprirea prabusirii arcului longitudinal medial prin folosirea unui implant special, introdus la nivelul articulatiei talo-calcaneene. Aceasta interventie este simpla, efectuata sub control radiologic. Rezultatele sunt garantate si extrem de bune. Implantul corecteaza in totalitate deformatia, iar pacientii se pot bucura de o viata lipsita de durere, fara a se teme de aparitia unor repercursiuni in timp.

Corectarea platfusului prin interventie chirurgicala este recomandata in urmatoarele situatii:

  •  In momentul in care se prezinta dureri la nivelul gleznei in timpul celor mai neinsemnate activitati fizice
  • Pentru copiii si adolescentii care vor sa practice sporturi de performanta, deoarece alinierea articulatiei subtalare imbunatateste parametrii fizici
  •   In cazul persoanelor care vor sa urmeze scoli de profil sportive
  •   Pentru a imbunatati aspectul estetic in adolescent
  • La sfarsitul procesului de crestere, pentru a preveni modificarile de ex specific membrului si orice alte repercursiuni.

Platfusul este o afectiune ca oricare alta, si necesita si ea o atentie deosebita si consultarea unui doctor de specialitate. Conditia poate degenra, creand probleme dupa o anumita perioada, astfel ca se recomanda intotdeauna tratamentul.